Aangepaste versies van de Cito-toets

Ben jij ouder van een kind in groep 8? Heeft je kind ergens last van? Dan ben je vast benieuwd of er aangepaste versies van de Cito-toets te verkrijgen zijn.

De Cito-toets is een van de meest bekende Eindtoetsen die in Nederland gebruikt worden om de vaardigheden van kinderen te bepalen op het moment dat ze de basisschool gaan verlaten. Gedurende drie ochtenden maken de kinderen in groep 8 de Cito-toets. Deze wordt vervolgens naar het Cito gestuurd om een uitslag te genereren. Die uitslag is voor het middelbaar onderwijs belangrijk, omdat het het schooladvies bevestigt of ontkracht.

Maar wat nu als je kind niet goed kan lezen of moeite heeft met kleuren? In veel gevallen zijn er aangepaste vormen van de Cito-toets. Hieronder bespreken we ze.

 

Zwart/ wit-versie

Er is een zwart/ wit-versie van de Cito-toets te verkrijgen. Die is speciaal bedoeld voor kinderen die kleurenblind zijn en vooral tijdens het kaartlezen (legenda’s) tegen problemen aan kunnen lopen. Deze zwart/ wit-versie is zowel in gewoon formaat als vergroot te verkrijgen en kan ondersteund worden door een gesproken versie.

 

Grotere versie

Soms hebben kinderen er baat bij als een boekje wat groter is. De letters kunnen ze dan beter lezen. Een grotere versie van de Cito-toets is dan ook te verkrijgen. De leerkracht bestelt deze doorgaans voor de dyslectische kinderen in de klas.

De grote versie kan ook in zwart/ wit worden besteld. Tevens kunnen kinderen met dyslexie baat hebben bij een gesproken versie, die ze via een laptop of cd-speler kunnen afluisteren.

 

Ingesproken versie

Een ingesproken versie is ook voorhanden. Kinderen die niet goed kunnen lezen of vooral op het gehoor de toets willen maken, kunnen de ingesproken versie maken. Ze krijgen dan een cd-rom met de Cito-toets en kunnen deze opgave voor opgave aflopen. De meeste leerkrachten geven ook een boekje mee, zodat kinderen wel in staat zijn mee te lezen.

De gesproken versie kan in een cd-rom, laptop of Daisy speler worden afgespeeld. Vaak is er wel een dyslexieverklaring benodigd voor deze versie.

Cito in de klas

Op de computer

Er zijn steeds meer scholen die de Cito-toets ook laten afnemen op de computer. Behalve dat dit goedkoper is en veel papier bespaart, is het wel van nu dat kinderen leren toetsen maken op de computer. Lang niet alle scholen doen dat, omdat ze niet voldoende computers tot hun beschikking hebben of de apparatuur niet vertrouwen (computers kunnen het altijd af laten weten, ook al is het Cito-tijd).

De toetsstof is hetzelfde als in de boekjes. De toetsen worden digitaal gemaakt en dus ook digitaal verstuurd.

 

Conclusie

Er is veel materiaal voor handen om de Cito-toets te maken als je kind ergens een probleem mee heeft. Kleurenblindheid, slechtziendheid en dyslexie zijn veelvoorkomende problemen. Een vergrote versie, een versie die afgespeeld kan worden op een geluidsdrager of een zwart/ wit-versie van de Cito-toets zijn dan ook heel eenvoudig te bestellen. Informeer wel tijdig op school of de leerkracht dit doet en of er nog een verklaring voor nodig is.

Voor veel ouders zal het een fijne gedachte zijn dat er tijdens de Cito-toets aan hun kind is verwacht.